scrabbleprat.org

La Paraula del mes HEC (juny 2014)

No hi ha millor paraula pel mes de juny que una que comenci per H, com en aquest cas. I això per què? Doncs pel premi que li espera a qui posi el mot amb H de major puntuació durant el nostre campionat, el 14 de juny!!!

Publicitat a banda, HEC és la conjugació de la primera persona de l’indicatiu present del verb heure. Té dues accepcions: (1) esdevenir posseïdor, tenidor, d’alguna cosa, obtenir, atènyer, abastar, copsar.  (2) heure-se-les: tenir-se-les, disputar-se, barallar-se. Aquí deixo un enllaç amb totes les seves conjugacions.

Per qüestions escrablístiques, hec és una gran paraula: la H és molt llaminera (encara que és complicat fer un scrabble amb ella, pots aconseguir molta puntuació amb una bona paret), la E és la vocal més habitual (n’hi ha 13 al joc) i la C és una torracollons que tant et pot donar molt bon joc com desmanegar-te el faristol (en la meva humil opinió).

Així que si trobes un bon lloc per a posar al tauler hec, no t’ho pensis!

Però sempre hem de ser desconfiats… El meu rival podrà aprofitar l’avinentesa i treure-li suc a la meva H?

Doncs sí, però com que són paraules poc conegudes (excepte hecatombe/s ihectàrea/es) segurament només tu sabràs com allargar la paraula:

  • Hèctic/a/cs/ques: que té una afectació de salut progressiva (tísic).

  • Hectiquesa/es: qualitat d’hèctic.

  • Hectocòtil/s: braç modificat o tentacle dels mascles dels cefalòpodes (com el de la foto).

fixat_hec

  • Hectografia/es: procediment de reproducció d’un text mecanografiat o manuscrit o d’un dibuix, a partir d’un clixé tintat especial, del qual hom obté un nombre limitat de còpies. Còpia d’un text feta per hectografia.

I amb aquesta explicació, considero que, per aquest mes, ja he xerrat prou ;-) encara que deixo una bonica llista plena d’hacs per anar rumiant-t’hi…

Imprimir

La paraula HIFA ja ha estat paraula del mes….

#scrabbleCat    #laparauladelmeslh

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *